Jednym z najważniejszych elementów każdego eleganckiego przyjęcia jest prawidłowo nakryty stół. Odpowiednie ułożenie naczyń i sztućców, szczególnie gdy poczęstunek będzie składał się z kilku dań, może wydawać się trudne. Jednak wystarczy poznać kilka podstawowych zasad, by przekonać się, że nie jest to niemożliwe, co udowodnili nasi podopieczni podczas kolejnych zajęć z savoir vivre. Warto wiedzieć, że prawidłowe zachowanie przy stole nie obejmuje jedynie wiedzy na temat tego, którym widelcem należy jeść daną potrawę. Choć znajomość tych zadach pomaga uniknąć gafy, równie ważna jest estetyka jedzenia oraz towarzyski bon-ton. Jedna z podstawowych zasad prawidłowego zachowania się przy stole mówi, że tuż po zajęciu miejsca powinniśmy sięgnąć po serwetę i rozłożyć ją sobie na kolanach. Kolejne tematy obejmowały rozmowy na temat trzymania rąk na stole, czy też kulturalnego siadania i rozmów podczas posiłku. Były to zajęcia, które bardzo przydały się naszym wychowankom.