Nadeszła zima. Dni są coraz krótsze. Aby umilić sobie długie, chłodne wieczory postaraliśmy się o odrobinę słodyczy. Tradycyjne, kruche ciasteczka maślane idealnie komponują się z mlekiem, kakao czy herbatą.
Te zajęcia potraktowaliśmy jako rozgrzewkę przed wypiekiem ciasteczek maślanych oraz świątecznych pierników. Kierując się przekonaniem, że najprostsze formy i rozwiązania są najlepsze, upiekliśmy ponad 100 ciasteczek maślanych. Tradycyjnie wykrawane szklanką, w nieregularnych kształtach i różnych rozmiarów ciasteczka prawiły nam niesamowicie wiele frajdy podczas wypieku, ale przede wszystkim podczas degustacji.
Jak zrobić takie ciasteczka? To proste. My użyliśmy następujących produktów w określonych proporcjach:
- 2 kg mąki pszennej
- 1 kg cukru
- 2 kostki masła
- odrobina wody
Wymieszaj wszystkie składniki: mąkę, masło oraz cukier. Z 1 kg cukru użyj 2/3. Resztę pozostaw do posypania ciastek. Wymieszane składniki zacznij ugniatać na gładkie ciasto dodając odrobinę letniej wody. Pamiętaj, że ciasto nie może być twarde, ani rzadkie. Gładkie ciasto wałkuj partiami, wykrawaj ciasteczka używając ulubionych foremek. Ułóż ciastka na blaszce oprószonej mąką. Włóż blaszkę z ciastkami do uprzednio rozgrzanego piekarnika – ok. 200 stopni C. Piecz do zrumienienia się ciastek. Gotowe ciasteczka przełóż na talerz i poczekaj, aż ostygną. Delektuj się wspaniałymi wypiekami. SMACZNEGO !
Tekst i zdjęcia – K. Jefmański