Bardzo dużym powodzeniem wśród wychowanków cieszą się zajęcia kulinarne. Odebrałem z kuchni ośrodkowej zamówione produkty, a część zakupiłem, zorganizowałem niezbędne w aneksie akcesoria. Postaramy się o upieczenie naleśników z kremem pistacjowym, masłem orzechowym oraz z dżemem truskawkowym i jabłkowym. Wychowankowie zostali poinstruowani o konieczności przestrzegania zasad higieny podczas pracy w kuchni oraz o obowiązujących zasadach BHP i Ppoż. Dziś szefem kuchni został Patryk. Inni wychowankowie chętnie pomagali lub przyglądali się jak powstaje ciasto naleśnikowe i gotowy produkt. Następnie każdy z wychowanków dobrał sobie dodatki do naleśników według gustu i upodobania. Wszystko odbyło w najlepszym porządku : czysto, smakowicie, zgodnie ze sztuką kulinarną.
A jak już podano do stołu to „palce lizać”. Wszystkim bardzo smakowało (osobiście zaświadczam). Na zakończenie zajęć aneks został dokładnie posprzątany. Mamy w planach powtórkę takich zajęć.
Tekst i zdjęcia – M. Maź