Konkurs Kulinarny „Smaki Jesieni”

Konkurs Kulinarny „Smaki Jesieni’ już na stałe zagościł w grafiku imprez naszego ośrodka. W październikowe popołudnia w pracowni „Nad Garażem” trwały przygotowania potraw z warzyw i owoców charakterystycznych dla obecnie panującej pory roku. Wychowankowie każdej z grup wychowawczej samodzielnie lub przy współpracy z wychowawcami przygotowali i przedstawili pomysł na jesienne danie wraz z instrukcją wykonania.
Po dwudniowych zmaganiach kulinarnych przyszedł czas na werdykt. Komisja konkursowa po degustacji elegancko podanych potraw miała nie lada dylemat która z potraw była najsmaczniejsza. W kategorii najsmaczniejsze danie obiadowe wygrała potraw przygotowana przez wychowanków grupy 3 Mateusza i Samuela a były to polędwiczki drobiowe w sosie z dyni i marchewki ,doprawione curry, imbirem i kardamonem. W kategorii najsmaczniejszy bigos wygrała potrawa grupy 4. To staropolskie danie, wykonane przez wychowanków Oskara i Krzysztofa wzbudziło ogromny zachwyt z uwagi na składniki jakie zostały użyte do jego wykonania. Dodatkiem do dania była grzanka z serkiem buratta i konfiturą z pomidorków cherry. W kategorii najsmaczniejsze ciasto wygrało danie wykonane przez wychowanków grupy 1.Chłopcy Bartosz i Nikodem postawili na ciasto marchewkowe, które zostało upieczone i przygotowane na kształt tortu.

Samodzielnie przygotowana bitą śmietana dodała lekkości i słodyczy temu daniu.
Kolejny konkurs kulinarny już w grudniu. Ciekawi jesteśmy wszyscy jakimi smakami znów zaskoczą nas nasi wychowankowie.
Konkurs przygotowała i przeprowadziła Sabina Przepiórska.