Zajęcia z hortiterapii

„Gdy w początku lutego burze i śniegi, początek wiosny już niedaleki” – przysłowie ludowe. Pierwsze lutowe zajęcia bogate były w aromaty i ciekawe doznania smakowe. Działania rozpoczęliśmy od poznania smaków i zapachów kuchni bliskiego wschodu. Upiekliśmy chlebki oraz własnoręcznie zrobiliśmy humus z ciecierzycy i sezamu. Następnie wykonaliśmy z wosku pszczelego naturalne kremy do ciała, do których przygotowaliśmy specjalne słoiczki ozdobione węzą pszczelą. Dowiedzieliśmy się, że wosk pszczeli głęboko nawilża, odżywia i pielęgnuje skórę. Łagodzi podrażnienia, zmniejsza zaczerwienienia i obrzęk, a także przyśpiesza gojenie się zmian zapalnych. Na koniec zajęć wykonaliśmy w różnych kształtach i zapachach mydła glicerynowe, które świetnie nawilżą skórę naszego ciała.

Tekst i zdjęcia – S. Przepiórska