Dzisiejszy sobotni dzień upłynął wychowankom grupy IV na gotowaniu. Oprócz tego, że brali oni udział w święcie pieczonego ziemniaka, to mieli również okazję wspólnie ugotować kolację. Posiłek ten to zapiekanki na bagietce – lubiane przez wszystkich, bardzo pyszne i syte danie. Wychowankowie wspólnie przystąpili do pracy: jedni kroili pieczarki, cebulę, pomidory, inni przygotowali sos pomidorowy, jeszcze inni kroili pieczywo i układali składniki na bułkach. Przy okazji wspólnie rozmawialiśmy i żartowaliśmy. Na koniec naszych zajęć wspólnie zjedliśmy nasze własnoręcznie przygotowane zapiekanki. Były pyszne!
Zajęcia kulinarne to jedne z tych, które przygotowują naszych podopiecznych do życia po opuszczeniu palcówki. To tu uczą się kroić, smażyć, łączyć składniki, przyprawiać do smaku. Uczą się jak dbać o higienę w kuchni, przestrzegać bezpieczeństwa. Dla niektórych to nie pierwszyzna, dla innych nowe doświadczenie i zdobycie cennych nowych umiejętności.
Tekst i zdjęcia – A. Stefański