W niedzielę 27 listopada w grupie czwartej wychowankowie ponownie sami przygotowali kolację
w ramach zajęć kulinarnych. Tym razem była to tortilla z kurczakiem i warzywami oraz sosem czosnkowym. Był to ich pomysł aby wykonać akurat to danie. Pełni chęci i zaangażowania wychowankowie przystąpili do pracy pod opieką wychowawcy Andrzeja Stefańskiego. Chłopcy otrzymali przydział zadań i instrukcje, jak daną czynność krok po kroku wykonać. Ważne również było zachowanie zasad higieny i bezpieczeństwa pracy z nożem oraz podczas obróbki termicznej. Końcowy efekt współpracy chłopaków był wyśmienity- każdy ze smakiem zjadł swoją tortillę. Podczas pracy panowała super atmosfera, dopisywał humor a fotografie uwieczniły chłopaków z czwartej grupy podczas pracy. Zajęcia kulinarne uczą przede wszystkim pracy, wychowankowie nabywają podstawowe umiejętności kulinarne, poznają historie danej potrawy, uczą się np. dobierać przyprawy. Każde tego typu zajęcia kształcą nowe umiejętności i integrują grupę. Na pewno jeszcze coś razem ugotujemy.
Tekst i zdjęcia – A. Stefański