ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA

16 października 2021 roku świętowaliśmy w naszej placówce „Dzień ziemniaka”. Coroczna impreza w naszej placówce miała przede wszystkim charakter zabawowo-konkursowy. W zaproponowanych konkursach można było wykazać się wiedzą o ziemniaku, umiejętnościami plastycznymi, precyzją i cierpliwością oraz szybkością. Pierwszą konkurencją, jaką rozegrano wśród wychowanków, był test wiedzy o ziemniaku, jego zastosowaniu, uprawie, historii i pochodzeniu oraz wykorzystaniu go w przemyśle. Punktowane pytania pozwoliły wyłonić najlepszych: I miejsce zajął Oskar Sakowicz 19 pkt; II miejsce Damian Wiczok 17 pkt; III miejsce zajęli Jakub Dziembowski, Adrian Konieczny i Aron Delimata uzyskując 16 pkt. Kolejnym zmaganiem wychowanków był konkurs na najpiękniejszą, najbardziej precyzyjną i oryginalną pieczęć z ziemniaka. Wychowankowie byli bardzo kreatywni. Powstawały figury geometryczne, napisy, inicjały i różne znaki. Jury złożone z wychowawców pełniących w tym dniu dyżur wyłoniło spośród 8 pieczęci trzy najlepsze. Zwyciężył Kacper Kotyla, II miejsce zajął Oskar Sakowicz a III miejsce Adrian Konieczny. W następnym konkursie liczyła się precyzja i cierpliwość. Wygrał ten, kto podczas obierania ziemniaka był dokładny i obrał go tak, aby powstała jak najdłuższa obierka. Wychowankowie starali się jak mogli aby obierzyna nie złamała się a nożyk nie ciął za płytko ani głęboko. Czasami nie wychodziło i trzeba było zaczynać od początku. Najlepszym w tej konkurencji okazał się ponownie Oskar Sakowicz, którego obierka mierzyła 64 cm. II miejsce zajęli Dawid Harabin i Damian Wiczok 40 cm, III był Adrian Konieczny 38 cm. Ostatnią konkurencją był konkurs, w którym liczyła się szybkość. W wyznaczonym czasie zawodnicy mieli za zadanie obrać ziemniaki oraz pokroić je na frytki. Wygrywał ten kto przygotował najwięcej frytek – liczyła się gramatura. Bezkonkurencyjny okazał się być po raz kolejny Oskar Sakowicz, który przygotował 708 gram frytek, Adrian Konieczny był II z wynikiem 614 gram. Jako trzeci zawodnik z wynikiem 529 gram uplasował się Krystian Zaremba. Po zakończonych konkursach wychowankowie grup otrzymali ziemniaki, z których przygotowywali wg uznania swoje potrawy. Podczas konkursu panowała miła i sympatyczna atmosfera. Duch rywalizacji i chęci wykazania się w konkursach oraz dobra zabawa i humor umilił sobotnie popołudnie wychowankom naszej placówki. Za przygotowanie i przeprowadzenie konkurencji odpowiedzialni byli Mirosław Maź i Andrzej Stefański. Słowa podziękowania należą się pani Krystynie Osiewale za pomoc.