Święto pieczonego ziemniaka

W dniu 19 listopada 2022r. odbyły się u nas obchody „Dnia Święta Pieczonego Ziemniaka”. Wydarzenie to miało charakter zabaw rekreacyjnych, wzbogacających wiedzę i umiejętności przydatne w życiu dorosłym, jak również rozwijające zdolności manualne wychowanków. Młodzież naszej placówki miała okazję wzięcia udziału w czterech konkurencjach, przybliżających im ogólną wiedzę o ziemniaku i jego wykorzystaniu tak w gospodarstwie domowym, jak i w przemyśle, oraz w konkurencjach zręcznościowych:

1. Konkurs wiedzy o ziemniaku, jako roślinie uprawnej oraz surowcu w przemyśle i gospodarstwie domowym.
2. Co można zrobić z ziemniaka?
3. Mistrz szybkości w obieraniu ziemniaków oraz cięcia ich na frytki.
4. Mistrz precyzji w obieraniu ziemniaków.

W pierwszej konkurencji dotyczącej ogólnej wiedzy na temat ziemniaka i wykorzystaniu go w gospodarstwie domowym, jak również w przemyśle i produkcji rolnej wzięło udział 9 wychowanków. Największą wiedzą w tym zakresie wykazali się wychowankowie: Oskar Chmura, Karol Waszyński oraz Jakub Rakoczy.
W drugim, trzecim i czwartym konkursie uczestniczyło po jedenastu wychowanków. Chłopcy z dużym zaangażowaniem brali udział w wyznaczonych im działaniach. Wykazali się dużą cierpliwością w wykonaniu powierzonych im zadań. Mieli po pierwsze, wyciąć z ziemniaka dowolną pieczątkę i w tej materii triumfowali: Karol Waszyński, Dorian Tuszakowski oraz Michał Michalak. Prace tych chłopców ocenione zostały przez wychowawców.
Wychowankowie mieli również obrać i pociąć na frytki w określonym czasie, jak największą ilość ziemniaków. Tu zdobyli laury: Michał Michalak (684 dkg), Karol Waszyński (683 dkg) oraz Dorian Tuszakowski (483 dkg).  Musieli także obierając ziemniaka uzyskać, jak najdłuższą (całą) obierzynę. Tę konkurencję wygrał Jakub Konarski z wynikiem 71 cm, kolejny był Paweł Kwiatkowski z wynikiem 49 cm, a trzeci był Dorian Tuszakowski, z wynikiem 48 cm.
Konkursy i udział w nich miały charakter otwarty. Brali w nich udział, w sposób spontaniczny wszyscy obecni w czasie jego trwania, w placówce wychowankowie, dopingowani przez pozostałych chłopców. Zabawy i konkurencje zaproponowane cieszyły się zainteresowaniem i aprobatą chłopców, zwłaszcza w kontekście rywalizacji. Po rozegraniu zaplanowanych konkurencji odbyła się degustacja wytworzonych w ich trakcie potraw, takich jak frytki i inne potrawy z ziemniaka. Wychowankowie pod opieką wychowawców sporządzili w aneksach kuchennych grup potrawy z wyżej wymienionych produktów. Podczas imprezy panowała sympatyczna atmosfera, wychowankowie chętnie brali udział w przygotowanych konkurencjach.

Fotorelacja – A. Stefański, M. Maź