18 czerwca na zajęciach z Hortitetapii odbył się międzygrupowy konkurs kulinarny. W konkursie udział wzięło 5 wychowanków z grupy 1, 2 i 3 DMOW Wałbrzych. Chłopcy samodzielnie skomponowali menu i spis potrzebnych produktów spożywczych. Wśród konkursowych dań były potrawy wegetariańskie, dania kuchni włoskiej i polskiej. Komisja konkursowa zdecydowała o przydzieleniu dwóch drugich miejsc dla chłopców z grupy 2 i 3. Zwycięzcą konkursu został Kacper Targoni, który przygotował danie wegetariańskie w postaci makaronu penne z cukinią a na przystawkę gruszkę w sosie miodowym, z serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Szczególną uwagę komisji przykuła przystawka chłopców Bartka i Krystiana w postaci pucharków z arbuzem i serem feta. Roślinną przystawkę z wykorzystaniem kwiatów jadalnych przygotowali Alan i Nikolas z grupy 3. Wszystkie potrawy chłopcy przygotowali samodzielnie i z pełnym zaangażowaniem. Konkurs przygotowała i przeprowadziła Sabina Przepiórska.
Tekst i zdjęcia – S. Przepiórska